HOME
30 JAAR NL
INHOUD
BLADEREN
BESTELLEN
AUTEUR
FROM WERCHTER Als Hedwig De Meyer in de vroege zomer van 1979 het eerste openlucht podium van Rock Werchter, samen met enkele gelijkgestemde zielen in elkaar knutselt, wijst niets erop dat hij 10 jaar later naar Australië en Nieuw-Zeeland zal reizen om de stage voor de wereldgroep Pink Floyd op te trekken. “Er was geen plan, er is nooit een plan geweest. Het was een verre droom om met muziek mijn boterham te verdienen maar het was onze eerste zorg om een goed festival te organiseren, zodat we dat het jaar daarop opnieuw zouden kunnen doen,” analyseert Hedwig. Met die spirit zetten Hedwig De Meyer en Herman Schueremans Rock Werchter op de wereldkaart. Het festival werd belangrijker en was een springplank voor topgroepen in wording zoals Simple Minds, Dire Straits of U2. En in het zog van het festival volgde het podium. Als begin 1984 het commerciële luik van Rock Werchter - dus ook de podiumactiviteit - bij de bvba Stageco wordt ondergebracht wordt het menens.
INHOUD
Hedwig ontwikkelt een dienstverlening die zijn gelijke niet kent. Niet alleen gaat hij podiums uittekenen, ontwikkelen en bouwen, hij verbetert de technieken en introduceert nieuwe concepten. Daartoe aangepord door bands en designers die steeds hoger, groter, spectaculairder mikken. De wereld kijkt toe en stemt in. Bovenal slagen Hedwig en zijn medewerkers erin de podium-monsters vlot verplaatsbaar te maken. Zodat ze volgens een strak schema de wereld rond kunnen trekken om pakweg om de drie dagen een show te garanderen. Live-concerten worden events. Mede daardoor worden nieuwe grenzen opgezocht. TO THE WORLD Stageco surft op dat elan door de jaren 90. Met opdrachten voor de groten der aarde, in alle continenten. Stageco is een ijkpunt, een norm geworden. Het bedrijft overwint stormen en luwe periodes, kneedt sterke banden met de beste stage-architecten en productiemanager en stelt zich ten dienste van de rock-'n-roll. "In the end, it is the band, nothing but the band.” Als in het begin van de 21ste eeuw de live-business verandert, haakt Hedwig vlot in op de nieuwe normen en tendenzen. Stageco richt zijn pijlen ook op sectoren zoals mode, dance en corporate events.
UNIEKE UITGAVE Auteur Geert Vandenbon reconstrueerde de Stageco-geschiedenis, worstelde zich door het gigantische foto-archief en sprak met tientallen medewerkers, klanten en relaties van het bedrijf. En natuurlijk - uitvoerig - met stichter Hedwig De Meyer die ook vandaag nog leider en inspirator is. Het boek staat stil bij de mensen die het verhaal mee hebben geschreven, van bij het prille begin midden jaren 70 tot de actuele projecten. Er is aandacht voor de verschillende tijdsepisodes, voor de belangrijkste projecten en de scharniermomenten in de groei van Stageco, en ook voor de structuur van het bedrijf en het creatieve proces achter de podiumconstructies. Centraal in het boek kijkt de auteur terug op de geschiedenis van de podiumbouw en de plaats van Stageco daarin. INFO: Groot formaat: 305 mm x 240 mm, harde kaft, 336 pagina's. Met meer dan 400 unieke foto's, grotendeels uit eigen archief.
INHOUDSTAFEL